Goedkoop en effectief isoleren

Als je van plan bent je muren te isoleren, ben je vast de optie spouwmuurisolatie tegengekomen. Van alle gangbare manieren om muurisolatie uit te voeren, is de isolatie van de spouwmuur verreweg het goedkoopst. Je hebt echter wel een muur met een spouw nodig; dit is de lege ruimte tussen de binnen- en de buitenmuur. Huizen die tussen 1920 en 1975 gebouwd zijn, komen hiervoor in aanmerking. Oudere huizen hebben meestal geen spouw en bij nieuwere huizen is deze vaak al standaard geïsoleerd.

Hoe wordt het gedaan?

Behalve goedkoop, is het isoleren van je spouw ook snel. Het wordt vanaf de buitenkant van het huis gedaan door kleine gaten in de muur te boren tot te spouw is bereikt. Hier worden slangen op aangesloten die vervolgens een isolatiemiddel naar binnen spuiten. Als de spouw volledig gevuld is, worden deze gaten weer gerepareerd en zijn de werkzaamheden voltooid. Zo heb je dus erg weinig storing in je dagelijkse leven, bijna geen vuil dat vrijkomt en kan je al gauw van je isolatie genieten.

De kosten

Het bedrag dat je kwijt bent aan het isoleren van je spouwmuur is ongeveer €15 per vierkante meter. Dat komt omdat het niet erg arbeidsintensief is, het is snel gebeurd en de isolatiematerialen zijn niet erg duur. Voor de andere opties, binnen- en buitengevel isolatie, ben je zo meer dan €100 per vierkante meter kwijt.

Het rendement

Het rendement van dit type isolatie is er echter niet minder om. Per vierkante meter die je laat isoleren bespaar je 9 tot 11 kubieke meter gas. Dat is een rendement van tussen de 20% en 30% op de stookkosten. Je kan de uitgaven er dus in 4 tot 5 jaar weer uit hebben. Bovendien ben je veel milieuvriendelijker door je CO2-uitstoot te verminderen en zal het klimaat in huis een stuk aangenamer voelen. Allemaal redenen dus om nu met het isoleren van je muren te beginnen.